Przepis na gołąbki bez zawijania

Slider

Przepis na gołąbki bez zawijania

 

Cześć Kochani! Jakiś czas temu na moim Instastories wrzuciłam Wam zdjęcia mojej wariacji na temat gołąbków bez zawijania. Zalałyście mnie ogromną ilością pytań o ten przepis i postanowiłam, że w końcu Wam go pokaże. Bardzo lubię klasyczne smaki w nowych wersjach, właśnie tak będzie w tym przypadku. Mój przepis będzie różnił się od pozostałych – czym? Przekonajcie się sami!

 

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja dla: 4 osób

przepis na gołąbki bez zawijania

No to na czym polega różnica? Ja do swoich gołąbków zazwyczaj używam mięsa drobiowego, np. indyczego, a zamiast klasycznej kapusty używam kapusty pekińskiej! Obecnie w sklepach możecie użyć młodej odmiany, która idealnie nadaje się do tego typu kotlecików. Pysznie i zdrowo! Czego będziecie potrzebowali?

Do gołąbków:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g białego ryżu (jedna saszetka)
  • połówka kapusty pekińskiej
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki kaszy manny
  • majeranek
  • 2  łyżeczki zmielonej, ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1 jajko
  • natka pietruszki

Do sosu pomidorowego:

  • 2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • śmietana 18%
  • łyżka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz
  • krojone pomidory z puszki

Z racji tego, że gołąbki podaje klasycznie – z ziemniakami, zawsze zaczynam od nich. Obieram je i wstawiam, by mogły ugotować się w czasie przygotowania gołąbków. Następnie nastawiam wodę na ryż, pamiętajcie by gotować go krócej niż zwykle, 7 minut w zupełności wystarczy. (Ryż dojdzie podczas pieczenia kotlecików) Do dużej miski wkładam mięso i po kolei dodaje wszystkie składniki: przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, dosypuje kaszę. Wszystko dokładnie mieszam. Następnie, do tak przygotowanego mięsa dodaje drobno posiekaną kapustę pekińską, biały ryż i wbijam jajko. Całość ponownie mieszam i formuje 8-9 gołąbków.

Nastawiam piekarnik na 180 stopni. By kotleciki były chrupiące obsmażam je na patelni z każdej strony na klarowanym maśle, po 2 minuty z każdej strony. Następnie wkładam je do piekarnika na 15 minut, by doszły w środku.

Teraz mam 15 minut na odcedzenie ziemniaków oraz przygotowanie sosu. W garnku gotujemy bulion (może być z kostki rosołowej), dodajemy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Sos zagęszczamy pomidorami z puszki, całość blendujemy. Do smaku dodaje 2-3 łyżki śmietany 18%.

Gołąbki podaje z ubitymi ziemniakami, całość posypuje koperkiem i polewam dużą ilością sosu pomidorowego.

 

Przepis na gołąbki bez zawijania

 

Smacznego! 😉

P.S Podaj dalej jeśli smakowało!

Buziaki, Agness

Znajdź mnie:
Facebook
Instagram
Snapchat

Leave a Reply

Your email address will not be published.