Przepisy na nasiona CHIA
Cześć! Dziś opowiem Ci o jednym z moich ulubionych produktów w kuchni. Skradł on moje serce nie tylko ze względu na swoje cudowne właściwości odżywcze, ale również przez różnorodność zastosowania. Świetne posiłki z jego użyciem przygotujesz szybko, łatwo i przyjemnie. O czym mowa? Oczywiście o szałwii hiszpańskiej, zwanej również nasionami chia. Z dnia na dzień zdobywają one coraz większe grono fanów, ze względu na małą ilość kalorii i ogromną ilość substancji odżywczych.
Co te małe nasionka robią dla naszego organizmu?
- wzmacniają układ kostny ze względu na dużą ilość wapnia
- dzięki leptynie wspomagają trawienie i zwiększają poziom energii w organizmie
- zawierają kwasy Omega-3 oraz Omega-6, wspomagając tym samym pracę mózgu oraz koncentrację
- obecność błonnika spowalnia trawienie węglowodanów oraz wchłanianie cukrów prostych
- zawierają substancje, które wspomagają usuwanie z organizmu tzw. “złego cholesterolu”
- dobrze wpływają na włosy, skórę i paznokcie ze względu na zawartość wapnia, cynku i żelaza
- poleca się je osobom przemęczonym ze względu na obecność antyoksydantów, witamin i minerałów
Skoro już zdajesz sobie sprawę jak wiele dobrego mogą zrobić dla Twojego organizmu, przejdźmy do tego jak je stosować. Nasionka możesz dodać do: naleśników, sałatek, omletów, kasz, koktajli, chleba, owsianek, musli, dżemów, jogurtów. Sama najczęściej stosuje je właśnie jako dodatek do śniadań (mogliście widzieć to w poście ŚNIADANIA MISTRZÓW), choć mój narzeczony polubił je w wersji dobrze wszystkim znanego puddingu. Przygotowanie takiej bazy jest bardzo proste. Żeby poznać sekret udanego deseru musisz wiedzieć, że szałwia hiszpańska przejmuje smaki. Możesz użyć dowolnego mleka roślinnego: waniliowego, truskawkowego lub czekoladowego by za każdym razem nadać jej innego smaku. Osobiście jestem fanką mleczka kokosowego i w takiej wersji najczęściej je przygotowuje. Dzienna dawka nasion dla osoby dorosłej to dwie łyżki stołowe, dla dziecka do 10 roku życia nie powinna przekroczyć jednej łyżki. To jak się za to zabrać?
BAZA PUDDINGU CHIA (porcja dla dwóch osób):
- 4 łyżki stołowe nasion
- 2 łyżki stołowa płynnego miodu, lub syropu z agawy
- 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
- *dowolne owoce, orzechy lub ciasteczka
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona zalewasz mlekiem, dodajesz miodu i odstawiasz do lodówki na minimum godzinę, by szałwia napęczniała. Pudding możesz dowolnie dekorować świeżymi owocami, musami, orzechami czy np. kruszonymi ciasteczkami. Łatwo, szybko i przyjemnie!
NASIONKA CHIA możecie kupić –> TUTAJ
Zostawiam Was jeszcze ze smakowitymi inspiracjami z Pinteresta.
Całuje, Agness.